לקראת השנה החדשה אני שמחה להתחיל מסורת של כותבים אורחים בבלוג! יתארחו כאן אנשי מקצוע שונים הקשורים להתפתחות של ילדים והורים בנושאים מגוונים. עם חלקם אערוך ראיונות בדף הפייסבוק שלי ואתם תוזמנו לקפוץ לביקור, לקרוא ולשאול שאלות אם תרצו.
אני מתרגשת לארח בחדר שלי את האורחת הראשונה-הפסיכולוגית ורוניקה מילשטיין, פסיכולוגית חינוכית והתפתחותית מתמחה, בפוסט מיוחד לקראת תחילת שנת הלימודים והמעבר לכתה א'.
ורוניקה תתארח בראיון בדף הפייסבוק שלי ביום חמישי הקרוב, בראיון מיוחד שיעסוק בהסתגלות של ילדים והורים למסגרות חינוכיות (גנים, פעוטונים, בתי ספר, חוגים) ועוד. הראיון יתקיים בשעה 21:00-22:00 ואתם מוזמנים להצטרף אלינו ולשאול שאלותיכם!
מי שמעוניינים יכולים לשלוח אליי את השאלות מראש במייל או במסר בפייסבוק: http://www.facebook.com/YaelsRoom
המשפחה עולה לכתה א'/ ורוניקה מילשטיין, פסיכולוגית חינוכית והתפתחותית מתמחה
המעבר מן הגן לבית הספר הוא אחד המעברים המשמעותיים בחיי הילד ובחיינו ההורים.
מבחינתנו ההורים זהו מפגש הראשון עם הערכה. הערכה זו משקפת מבחינתנו את ההורות שלנו. אם הילד שלנו יצליח בלימודים ויש לו הרבה חברים, משמעו הם "אנחנו הורים טובים" אם זה לא כך, מה זה אומר "עלינו כהורים?".
מבחינת ילדינו, הם נכנסים לעולם חדש בו מרגישים את ציפיות הוריהם והסביבה. בנוסף, הם נדרשים על ידי בית-הספר להתאים את עצמם לנורמות התנהגות שבית הספר מכתיב וזאת מפני שבית-הספר אינו יכול להתאים את עצמו לייחודיות של כל ילד. מצב זה של "לחצים חיצוניים" הן על ילדינו והן עלינו כהורים עלול מהר מאוד להפוך למתח בין ההורה לילדו.
אז…כיצד ניתן להתמודד עם לחצים אלו ואחרים על מנת לאפשר לילדינו לעבור מעבר משמעותי זה בהצלחה?
1. מודעות עצמית – הורים, שעדיין זיכרונותיהם כתלמידים מהדהדים בראשם, עלולים להיכנס ללחץ עם כניסת ילדיהם לבית-הספר. הורים אחרים עלולים להיכנס ללחץ משום שהם זוכרים את תובענות בית-הספר וכיצד השפיעה תובענות זו על מערכת יחסים עם הבן הבוגר. חשוב ביותר שההורים יעשו הפרדה בין זיכרונותיהם האישיים מתקופת בית-הספר ו/או זיכרונותיהם כהורים לילדים בוגרים, לבין החוויות העתידיות עם ילדם העולה לכיתה א'.
כך נאפשר לילדינו "לסחוב על גבם" רק את הילקוט בית-הספר ללא הפחדים והחרדות שלנו ההורים.
2. ההצלחה בלימודים אינה מובטחת מראש – עם הכניסה לכיתה א' הורים רבים מצפים שילדם יהיה בין התלמידים הטובים בכיתה, אך לא תמיד ציפייה זו מתממשת ובאה בקלות, כמו אצל "הילד של השכן". במצב זה חשוב מאוד לא לחפש "אשמים" אלא להיות מוכנים ופנויים להגיש לילד את העזרה הנחוצה כדי להתגבר על הקושי.
3. "עם כזאת התנהגות לא תוכל לעלות לכיתה א'" – יש הורים המאמינים שאם יפחידו את ילדם, הילד יהיה מוכן טוב יותר לבית-הספר. ההפך הוא הנכון, ילד הנכנס מפוחד לכיתה א', הנו ילד חרד ולא פנוי ללמידה ולפיתוח קשרים חברתיים. ההכנה לכיתה א' צריכה להיות מאוזנת ומרגיעה.
4. הילד העולה לכיתה א' עומד בזכות עצמו – חשוב לראות בילד העולה לכיתה א' כיחיד ולא כמתחרה באחיו הגדולים. אין לצפות ממנו מחד שיעמוד בהצלחת הישגיהם של אחיו הגדולים או מאידך שיהווה פיצוי על האכזבות של אחיו הגדולים. הילד העולה לכיתה א' יכול להצליח אך ורק על פי דרכו שלו וחשוב לזכור ולכבד זאת.
5. הילד הוא העולה לכיתה א' – מי שנכנס לכיתה א' הנו ילדינו ולא אנחנו ההורים, לכן חשוב מאוד לאפשר להם לקחת אחריות על הכנת השיעורים, סידור הילקוט והעמידה בלוח הזמנים. אנחנו ההורים צריכים להיות שם לתמיכה, הכוונה ועזרה לפי הצורך, לא על מנת לעשות את העבודה במקומם!
6. המורה היא דמות משמעותית עבור הילד העולה לכיתה א' – עבור הילד העולה לכיתה א' המורה היא האמא השנייה שלו. הערכת הילד את מורתו היא הכרחית על מנת שיוכל להיעזר בה ולסמוך עליה בעת הצורך. אהבת המורה אינה מחליפה אהבת אם אלא משלימה אותה. על כך, חשוב לא להכניס את הילד לקונפליקט נאמנויות, שכן המצב זה יפגע בתפקודו הלימודי והרגשי של הילד.
ולסיום, עשרת הדברות "עשה ועל תעשה" להורים העולים לכיתה א':
– עזור לילדך לארגן את יומו כשכלול בו זמן הכנת שיעורים וזמן משחק.
– ארגן יחד עם ילדיך מקום נוח, שקט ורגוע להכנת שיעורים.
– זכור! אתה ההורה של ילדך לא המורה שלו!
– התעניין, שוחח עם ילדיך על בית-הספר. אל תחקור, אל תבקר ואל תבדוק אחריו!
– המשך לשחק אתו ולקרוא לו סיפורים, אל תפסיק פעילות זו כי הוא כבר "גדול".
– אל תעביר מסרים למורה דרך הילד. אם יש לך מה לומר למורה, עשה זאת בעצמך!
– אפשר לילדך להתמודד לבד עם הכנת השיעורים, הוא מסוגל!
– עזור לילדך לארגן את הילקוט, אל תעשה זאת במקומו!
– עזור לילדך למצוא את מקומו החברתי, עודד אותו להזמין חברים וללכת לחברים.
– שדר לילד שאין שופטים אותו על פי הישגיו הלימודיים, אוהבים אותו ללא קשר להצלחותיו הלימודיות או קשייו הלימודיים!
בהצלחה בכיתה א'!
ורוניקה מילשטיין
פסיכולוגית חינוכית מומחית והתפתחותית מתמחה.
מ.ר. 5683
ניתן ליצור קשר בטל': 054-7939722
תודה ענקית לורוניקה על הפוסט, מעוניינים לשאול את ורוניקה שאלות?
ביום חמישי הקרוב אתם מוזמנים להצטרף לראיון שלי עם ורוניקה בדף הפייסבוק שלי בין השעות 21:00-22:00, הכניסה מכאן: http://www.facebook.com/YaelsRoom
איך שאתם, תכינו לעצמכם קפה והצטרפו אלינו- לקרוא, לשאול שאלות ואפילו פשוט להגיד שלום 🙂
מחכות לכם!
נ.ב. למי שעדיין לא נרשמו לרשימת התפוצה ולא קבלו במתנה את המדריך להורים וילדים לקראת כתה א'- עוד לא מאוחר!
הכנסו לאתר שלי, הרשמו לרשימת התפוצה והמדריך עם 10 רעיונות יעילים ושימושיים בדרך אליכם…
יעל ויסוצקי- מרפאה בעיסוק לילדים בסביבה הטבעית
נפגש גם בפייסבוק: http://www.facebook.com/YaelsRoom
תרגישו בבית!